Ciobanescul German – Origine si Istoric

Home/Articole/Ciobanescul German – Origine si Istoric
Ciobanescul German – Origine si Istoric 2017-03-27T23:34:36+00:00

           Originea Ciobanescului German a constituit un subiect mult discutat. Acest lucru pana la descoperirea unor izvoare scrise, care demonstreaza ca, inca din timpuri stravechi, in Alsacia, pe versantii muntilor Vosges, calugarii scotieni veniti sa puna bazele manastirii din Münster cresteau caini ciobanesti. Se presupune chiar ca ar fi vorba de o incrucisare a acestor caini cu cei ciobanesti locali, cat si cu lupul salbatic, rezultand o rasa care s-a extins in toata Valea Ronului, pana in Muntii Padurea Neagra. Aceasta idee s-a nascut din izbitoarea asemanare cu lupul: indeosebi in ce priveste culoarea, forma capului si portul urechilor, pozitia oblica a ochilor. In plus, posibilitatea imperecherii dintre caine si lup este atestata inca din anul 1773 de experientele facute de catre Buffon, Cuvier, Flourens si altii.
Desi arhivele abatiei din Münster pastreaza urme despre existenta acestor caini inca din secolul al X-lea, germanii n-au cunoscut existenta lor pe Valea Münsterului decat prin anul 1881. Abia din acest an incep preocuparile lor pentru formarea si consolidarea acestei rase, reusindu-se in acelasi timp ca, prin grija unor amatori entuziasti, sa se pastreze un rezervor natural de gene, contribuind astfel la cresterea unor exemplare deosebite.

La expozitia canina de la Stuttgart din 1887, s-au prezentat pentru prima data cativa indivizi sub numele de „caine – lup”, dar au starnit dorinta unor amatori straini de a-i cumpara pentru calitatile si frumusetea lor deosebita. Insa, adevarata actiune care a revolutionat calitatile si frumusetea acestui caine s-a declansat din 3 aprilie 1899 la Karlsruhe, in Vestul Germaniei, prin cumpararea unui caine pe nume Hector de catre Von Stephanitz, care i-a schimbat numele in Horand – acest caine fiind considerat fondatorul rasei moderne de Ciobanesc German.
Exemplarul care a contribuit in mod hotarator la raspandirea mondiala a Ciobanescului German a fost achizitionat si adus de capitanul Deurcan pe continetul american. Acesta a devenit in scurt timp o celebra stea de cinema, care a cucerit lumea in filmul in care, pe langa baietelul erou, erau si doi caini celebrii, Rin-tin-tin si Stroughart.
Datorita calitatilor sale deosebite, s-a ajuns ca in prezent aceasta rasa sa fie cea mai raspandita din lume, fiind intalnita pe toate continentele si bucurandu-se de un succes deosebit.

Avada WordPress Theme