Infectia urechilor

Home/Articole/Infectia urechilor
Infectia urechilor 2017-03-27T23:34:38+00:00

           Infectia urechilor este o problema ce afecteaza, in special, cainii cu pavilioane mari, deci implicit si Ciobanescul German. Este bine de stiut faptul ca infectia urechilor poate deveni cu usurinta cronica, de aceea este foarte importanta igiena acestora. O simpla infectie a urechii externe poate afecta si urechea interna cauzand mari dureri animalului si chiar pierderea auzului. In cazul Ciobanescului German, cei mai vulnerabili sunt puii, deoarece au pavilioanele mari si fluturate pe spate sau intr-o parte, nu erecte ca la adulti, lucru ce nu permite aerisirea acestora si creeaza un mediu umed si propice formarii infectiilor.

Semne ale infectiei urechilor!
In cele mai multe cazuri, cainele incearca sa semnaleze stapanului cand ceva il deranjeaza. In cazul infectiei urechilor, majoritatea cainilor scutura din cap, se scarpina la urechea cu probleme, se tarasc cu capul de iarba/covor iar in cazul Ciobanescului German urechea este fluturata pe spate nemaifiind in pozitie erecta si purtata paralel cu pavilionul orientat spre inainte. La o examinare mai atenta a urechii se poate observa un exces de ceara, roseata si uneori miros neplacut.

Cauze!
Infectia urechilor pleaca de cele mai multe ori de la o igiena precara, respectiv neverificarea si necuratarea la timp a urechilor. Mediul umed din ureche, praful, acarienii, fungi, alergiile alimentare si nu numai, sunt principalii factori favorizanti in infectia urechilor. Un alt factor agravant de aceasta data este apa. In cazul unui caine ce sufera de infectia urechilor, este de preferat a se evita innotul/baia si in general contactul urechilor cu apa. O alta cauza poate fi o simpla glanda sebacee hiperactiva, in acest caz, exudatul blocheaza porii si acest fapt conduce la inflamarea urechii. In cazuri foarte rare poate fi vorba si de tulburari autoimune de sistem care duc la dezechilibre endocrine.

Ce este de facut?
Cel mai bine este sa prevenim, dar daca totusi se intampla, in primul rand avem nevoie de un diagnostic corect asupra formei de infectie a urechii, respectiv vizita la un medic veterinar. Administrarea de antibiotice „dupa ureche” nu face decat sa cronicizeze problema.

 Daniela Ispas

Avada WordPress Theme