Naparlirea

Home/Articole/Naparlirea
Naparlirea 2017-03-27T23:34:37+00:00

     Naparlirea sau caderea parului, este un proces ciclic, natural, de regenerare a firului de par. Toate firele de par trec printr-o faza de crestere si apoi de cadere.
Blana cainilor este formata dintr-un strat si un substrat de par. Acest substrat este mult mai scurt si mai moale decat stratul de par. In timpul napralirii substratul este cel care se schimba, iarna fiind foarte des si vara mult mai rar, motiv pentru care primavara, naparlirea este mult mai spectaculoasa si mai insemnata cantitativ. Procesul de naparlire dureaza aproximativ trei saptamani, timp in care culoarea si aspectul parului se schimba.
Cele doua perioade de naparlire sunt valabile in mare parte pentru cainii care stau afara. Cainii din apartament pot naparli de mult mai multe ori pe an, in perioade total neobisnuite si asta datorita faptului ca nu resimt schimbarile de temeperatura din mediul inconjurator, organismul ne mai pastrand ritmul biologic de intinerire a celulelor.

Rata caderii parului in timpul naparlirii variaza de la un individ la altul, in functie de rasa (aici este de mentionat faptul ca Ciobanescu German face parte din categoria cainilor ce naparlesc mult mai mult ca si volum de par), varsta, mediul inconjurator, de starea generala de sanatate a cainelui – aici pot interveni bolile autoimune, dar si de factorii genetici.
Pe perioada naparlirii putem ajuta cainele prin periaje zilnice cu produse profesionale ce ajung pana la substrat dar nu lezeaza pielea si printr-un aport de vitamine pentru blana si piele precum si cu produse specifice ce contin acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6.
In afara de naparlirea biologica, mai exista un tip de naparlire care poate fi cauzata de stres, alimentatie deficitara, paraziti, boli de piele, probleme de natura endocrina etc. In cazul acesteia din urma remediul il poate stabili doar medicul veterinar.

 Daniela Ispas

Avada WordPress Theme