Torsiunea si dilatatia gastrica

Home/Articole/Torsiunea si dilatatia gastrica
Torsiunea si dilatatia gastrica 2017-03-27T23:34:36+00:00

     Ce sunt torsiunea si dilatatia gastrica?
Torsiunea si/sau dilatatia gastrica, cu toate ca sunt destul de des intalnite si cu predilectie la cainii de talie mare, inca prezinta multe necunoscute pentru toata lumea.
Dilatatia gastrica, este de fapt o acumulare de gaze in stomac, ce duc la marirea volumului acestuia, ea reprezinta o urgenta medicala. Torsiunea, consta in rasucirea mecanica in sensul sau inversul acelor de ceasornic a stomacului in urma unei contrabalansari puternice si implicit in opturarea cailor de intrare si iesire. O alta problema grava ce se produce in timpul torsiunii gastrice este faptul ca si splina este rasucita si largita fapt ce duce la necrozarea ei si implicit eliminarea chirurgical. Torsiunea gastrica in sine este o urgenta chirurgicala, reprezentand una din principalele cauze de deces in randul cainilor (sansele de supravieturie ale cainelui de la producere sunt de maxim 1-2h). Nu exista o varsta sau o perioada anume in viata cainelui care favorizeaza aparitia torsiunii gastrice.

     Cum recunoastem torsiunea/dilatatia gastrica?
Burta cainelui se umfla considerabil, animalul incearca sa vomite si nu reuseste, este apatic, poate sta intins pe o parte, saliveaza excesiv si respira greoi.

     Cum putem evita torisunea/dilatatia gastrica?
Torsiunea/dilatatia gastrica se produce in general dupa ce cainele a mancat si apoi depune un efort sustinut (antrenament/joaca agresiva), de aceea este de preferat, dupa ce mananca, cainelui sa i se ofere un repaus de 1-2h.
Cainii foarte lacomi trebuiesc hraniti cu portii mici cantitativ si dese, deoarece volumul de hrana cat si rapiditatea cu care o mananca pot duce la torsiune gastrica.
Cainii agresivi cand vine vorba de mancare, trebuiesc hraniti separat, deoarce, ca si in cazul celor lacomi mancatul rapid / inghititul / latratul / agitatul in timpul mesei pot duce la torsiune gastrica.
De asemenea, daca aveti un caine, care inghite crochetele de hrana uscata si nu le mesteca, este de preferat umectarea lor.
Torsiunea/dilatatia gastrica, mai este provocata si de alimentele care fermenteaza.
Cainele trebuie sa aiba acces nelimitat la apa, in felul acesta nu va fi nevoit sa bea o cantitate mare imediat dupa ce a mancat.
O alta cauza a torsiunii/dilatarii gastrice, deloc de neglijat, este cauza genetica. Foarte putini iau in calcul si faptul ca poate fi ereditara, de aceea este de preferat sa achizitionati un caine al carui istoric il cunoasteti sau il puteti afla, ai carui parinti/bunici se cunosc, deoarece, faptul ca ii stiti istoricul va poate ajuta sa-i salvati viata. Pe langa masurile clasice de preventie, contra torisunii/dilatarii gastrice se poate intervenii chirurgical, scazand considerabil sansele producerii.

 Daniela Ispas

Avada WordPress Theme